Sign in to follow this  
tommills

Ad-Aware free full system scan hangs

Recommended Posts

I have Ad-Aware free version 8.3.1 on both my tower and my laptop both running windows xp pro sp3, the tower will run through full system scan fine but the laptop hangs after 15 to 20 seconds into the scan every time. I am able to run smart scan fine, i have norton on both machines as well and i have disabled norton firewall and autoprotect on the laptop with no change. I also uninstalled and reinstalled fresh twice with no change still hanging at same time during full scan no error log generated even after leaving it running a full day, the only way I am able to run full scan is in safe mode but it takes around 10 hours or better to complete. Has anyone else had these symptoms and if so is there a fix ?? By the way all scans done have returned no infections even norton comes back nothing found.

Thanks for any help,

Tommy

Share this post


Link to post
Share on other sites
Does it just hang, or do you get a "shutdown unexpectedly" error message? If the latter, I'll merge your post to this topic which has already been reported to Lavasoft:

[url="http://www.lavasoftsupport.com/index.php?showtopic=29750"]http://www.lavasoftsupport.com/index.php?showtopic=29750[/url]

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='visitor' post='121949' date='Aug 20 2010, 04:33 PM']Does it just hang, or do you get a "shutdown unexpectedly" error message? If the latter, I'll merge your post to this topic which has already been reported to Lavasoft:

[url="http://www.lavasoftsupport.com/index.php?showtopic=29750"]http://www.lavasoftsupport.com/index.php?showtopic=29750[/url][/quote]

It just hangs with out any error message at all, the area that shows objects scanned stops around 2000 to 3000 and current object scan just shows "c: " and nothing else but the scan time area is still counting. I have left it for 22 hours a week ago and not a single error message, even cpu usage showing normal percentage as if it were scanning.

Share this post


Link to post
Share on other sites
When you disabled Norton, did you disable the Tamper Protection described here?

[url="http://www.lavasoftsupport.com/index.php?showtopic=27460&st=0&#entry112159"]http://www.lavasoftsupport.com/index.php?s...mp;#entry112159[/url]

I'm thinking you can scan in safe mode since it boots only the bare essentials. Norton's caused problems more than once in the past. Ad-Aware's had hanging problems before too, but that was several versions ago, so thought they'd ironed out the problems (except the new one with the error message above).

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='visitor' post='121957' date='Aug 20 2010, 11:19 PM']When you disabled Norton, did you disable the Tamper Protection described here?

[url="http://www.lavasoftsupport.com/index.php?showtopic=27460&st=0&#entry112159"]http://www.lavasoftsupport.com/index.php?s...mp;#entry112159[/url]

I'm thinking you can scan in safe mode since it boots only the bare essentials. Norton's caused problems more than once in the past. Ad-Aware's had hanging problems before too, but that was several versions ago, so thought they'd ironed out the problems (except the new one with the error message above).[/quote]

I have not tried turning off tamper protection ill try that as soon as i can and post my results.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Disabled tamper protection still hanging as before no change or error report generated i have uploaded snapshot of it also noticed when mousing over ad aware tray icon shows scanning time seems to be frozen at 00:00:33. I have done multiple scans all while disabling one process at a time always same result only able to full scan by putting windows in safe mode but takes around 10 hours to finish, i'm stumped on this one.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Looks like you tried my next suggestion - process of elimination using different scans. The last time this happened, it stalled on Critical Areas like your screenshot, but that was a different antivirus engine. I linked both this topic and one in general support to my Lavasoft notification, just in case the unexpected shutdown and full scan hanging are related.

Reference to similar topic in General Support Forum:

[url="http://www.lavasoftsupport.com/index.php?showtopic=29773"]http://www.lavasoftsupport.com/index.php?showtopic=29773[/url]

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='visitor' post='121984' date='Aug 21 2010, 04:47 PM']Looks like you tried my next suggestion - process of elimination using different scans. The last time this happened, it stalled on Critical Areas like your screenshot, but that was a different antivirus engine. I linked both this topic and one in general support to my Lavasoft notification, just in case the unexpected shutdown and full scan hanging are related.

Reference to similar topic in General Support Forum:

[url="http://www.lavasoftsupport.com/index.php?showtopic=29773"]http://www.lavasoftsupport.com/index.php?showtopic=29773[/url][/quote]

Thanks visitor for your help, since my last post i uninstalled adaware free and rebooted then redownloaded and installed fresh. I then turned norton tamper protection, firewall and auto protect off and ran full scan and it worked (yay), have no idea what stopped it before but seems to be working now just have to disable those three things on norton, still hanging when norton fully enabled. Hope this helps someone having similar problems, again thanks for your help visitor.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='tommills' post='122141' date='Aug 28 2010, 11:30 AM']I was having similar problems with full system scan hanging around 10 to 40 seconds into scan . . . visitor had me to turn norton tamper protection off as well it worked on my last scan but reappeared the next time so i went through process of elimination. I think I found my problem and I am able to reproduce it again and again, I have a file called "Lsburnwatcher.exe" its associated with lightscribe. When its running in task manager ad-aware hangs but when disabled ad-aware scans fine and finishes. Hope this helps, if you have lsburnwatcher try disabling it and scanning again.[/quote]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this